Sperm dondurma işlemi spermlerin erkeklerden alınan spermlerin daha sonraki yıllarda çocuk sahibi olmak üzere laboratuvar ortamında dondurularak bekletilmesi işlemine denir. Pek çok sebeple sperm sağlığı bozulabilmektedir. bu nedenle sperm dondurma işlemi çocuk sahibi olmak isteyen ve sağlık problmi yaşayan pek çok kişinin başvurabileceği bir yöntemdir.
Genetik ve çevresel faktörlere dayalı olarak erkeklerde infertilite yani kısırlık meydana gelebilir bunun yanında sperm sağlığı bozulabilmektedir bu durumun çocuk sahibi olmak isteyen bireyler üzerinde olumsuz etkilerini en aza indirmek için 1953 yılların yılında itibaren hem dondurma teknikleri geliştirilmiştir spermi dondurma işlemi doğurganlığın korunması adına oldukça önemlidir.
Kanser hastalığı ile mücadele eden erkeklerde kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavisi yöntemleri sperm sperm sağlığını olumsuz etkileyeceği için tedaviye başlamadan önce sperm dondurma işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanında diyabet gibi hastalıklar kısırlığa yol açabilmektedir. Bazı cerrahi müdahaleler sperm çıkışında sorun oluşturduğu için bu tarz cerrahi müdahaleleri geçirmiş geçirme riski olan kişilerin sperm dondurma işlemine başvurabilirler.
Sperm dondurma işlemini kanser tedavisi görecek olup ileride çocuk isteyen erkekler, üreme sistemi ile ilgili rahatsızlığı olan ve sperm sayısı düşük ve sperm hareketi az olan erkekler, kısırlık tedavisi görmüş ama sonuç başarılı sonuç elde edememiş olanlar, sperm hücrelerini bağışlamak isteyenler ve vasektomi olma planı olup üreme sağlığını korumak isteyen erkekler için tavsiye edilebilmektedir. Sperm hücrelerinin kaybı riski olan tüm bireyler sperm dondurma ve saklama yönteminden yararlanabilir
Sperm dondurma işlemi nasıl yapılır?
Sperm dondurma işlemi için 3 günlük cinsel diyet ardından çoğunlukla mastürbasyon yoluyla spermler toplanır. Toplanan spermlerin bir saat içerisinde laboratuvara getirilmesi önemlidir. Fakat bazı durumlarda sperm çıkışı ile ilgili problem yaşayan kişiler için cerrahi teknikler kullanılabilir, doğrudan testis torbasına giriş yapılır ve sperm hücreleri tek tek toplanılabilir.
Spermler önce analiz edilir. Sayısı hareketleri ve yapısı bakımından incelenerek sağlıklı sperm hücreleri -196 derecede dondurularak uzun yıllar saklanabilir.
Sperm dondurma işleminden önce HIV clamidya hepatit ve gonore testleri yapılmalıdır ve herhangi bir bulaşıcı hastalığa karşı mutlaka önlem alınmalıdır.
Dondurulan spermler genellikle 5 yıl içinde kullanılmak üzere dondurulur fakat dondurulmuş olma süresinin canlılığı etkileyen bir faktörü yoktur. Süresiz bir şekilde hayatta kalabilirler. Şu ana kadar en uzun süre saklanmış olan sperm 20 yıl boyunca dondurulmuştur. Saklama süresi daha önceden yapılan protokolle ve sözleşme ile belirlenir.
Sperm dondurma sonrası başarılı sonuçlar elde edilebilir mi?
Sperm dondurma ve saklama güvenli ve etkili bir işlemdir. Spermler donma ve çözülme işlemlerinde %100 olarak canlılıklarını koruyamasalarda elde edilen milyonlarca sperm sayesinde bunların içerisinde sağlıklı sperm olma ihtimali çok çok yüksektir. 20 yıl boyunca saklanmış olan dondurulmuş sperm kullanılan gebelik tedavilerinde diğer gebeliklere göre herhangi bir risk faktörü bulunmamaktadır. Buradaki tek dezavantaj 24 saat içerisinde döllenmenin gerçekleşmesi gerekmesidir.
Sperm dondurma ücretleri saklanacağı süre ve kullanılacak yönteme göre değişiklik gösterilebilmektedir ve her sağlık merkezi için farklı fiyatlandırma sistemi olabilir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı