Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu spiral normal şartlarda kadın vücudunda salgılanan progesteron hormonunun vücut içerisine rahim yoluyla lokal olarak verilmesini sağlamakta kullanılan bir spiraldir. Hormonlu spiraller çoğu zaman doğum kontrol amacıyla kullanılsa da adet kanamasının yoğun olması durumlarında da tedavi amacıyla kullanılabilmektedir. Kadınlarda menopoz dönemine yaklaşıldıkça adet kanamasının mahiyeti artar ve bu da kansızlığa sebep olabilir. Bunun yanında oluşabilen miyomlar ve polipler de adet düzensizliğinin ve adet kanamasının yoğunluğu şikayetlerini artırabilir. Bu durumların varlığında da Hormonlu spiral spiral kullanılarak tedavi gerçekleştirilebilir.

Hormonlu Spiral Neden Kullanılmaktadır?

T harfi şeklinde tasarlanan ve 3 santim olan hormonlu spiraller esnek plastik yapısındadır. Yerleştirildikten itibaren azar azar progesteron hormonunun salgılanması başlar. Bu da spermin yumurtayı döllemesini engeller. Rahim duvarında incelme sağladığı için yüksek etkili doğum kontrol yöntemlerinden de bir tanesidir.

Bir süre gebelik planlamayan ve farklı doğum kontrol yöntemleri kullanmak istemeyen kadınların tercih ettiği bir yöntemdir. Doğum kontrol yöntemi olmak dışında menarojininin  varlığı durumunda da kullanılabilmektedir.

Hormonlu Spiralin Kullanılamadığı Durumlar

Hormonlu spiral kullanımı kişinin kendi talebi doğrultusunda olsa da her durumda uygulanamaz. Pelvik bölgede enfeksiyon, yoğun vajinal enfeksiyon öyküsü, rahim ağzında ya da memede kanser öyküsü, karaciğerde problem ya da progesteron hormonuna alerji varsa kullanılamaz.

Bunun yanında gebelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez fakat emzirme dönemi hormonlu spirallerin kullanılması için uygundur. Süte etkisi olmaz ve bebek gelişimine etki etmez.

Hormonlu Spirallerin Yan Etkisi Nedir?

Hormonlu spiraller oldukça kolay ve pratiktir. Rahmin içine yerleştirilip 2 ay içerisinde de ilk kontrolü yapılır. Bunun dışında dışarıda var olan ip sayesinde hasta spiralin konumunu kontrol edebilmektedir. 3 ila 5 yıl boyunca doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilmektedir.

Hormonlu spirallerin de bazı yan etkileri vardır. Hormonlu spirallerin yerleştirilmesi esnasında hafif kanama, eklem, alt karın ve bel bölgesinde ağrı kramplar veya başta dönme görülebilmektedir. Bunun yanında vücudun farklı bölgelerinde sivilce artışı ve meme hassasiyeti görülebilmektedir.

Bazı durumlarda adet düzensizliği ve ara kanamaların olmasına da yol açabilir. Genellikle düzensizlikler ilk 3 ile 6 ay arasında yaşanıp daha sonra düzelirler. İlk yılın ardından tamamen adet kesilmesi de görülebilen yan etkilerdenir. Zararlı olmayan yumurtalık kistlerinin oluşumuna da sebep olabildiği kaydedilmiştir.

Hormonlu Spiraller Kilo Yapar Mı?

Hormonlu spiraller kolay ve rahat bir şekilde takılıp uzun seneler rahatlıkla kullanılabilir. Daha sonra da acısız ve kolay bir şekilde çıkartılabilir. Hormonlu spirallerin kilo üzerinde herhangi bir tesiri yoktur ve spiraller çıkartıldıktan sonra birkaç hafta sonra üreme dönmüşsün yeniden başlar.

Hormonlu Spirallerin Zararı Var Mıdır?

Hormonlu spirallerin de bazı olumsuz yanları olabilmektedir. Çok yüksek olasılıkla gebeliği engellese de bazı istisnai durumlarda gebelik gerçekleşebilir. Fakat gebeliğin gerçekleşmesi durumlarında da çoğunlukla dış gebelik oluşur. Bu durumda en kısa sürede spiraller çıkarılmalıdır. Bunun yanında enfeksiyonlar, düşükler ve erken doğum olasılıkları olabilmektedir. Korunmasız cinsel ilişkide bulaşabilecek cinsel yolla ulaşan hastalıklar için koruma sağlamamaktadır.


Blog

Disparoni, Ağrılı Cinsel İlişki, Nedir?
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalmak Mümkün Müdür?
Adet Normal Durumlarda Kaç Gün Sürer?
Adet Sancısında Bitkisel Çözümler
Menaroji, Adet Kanamasında Aşırılık Neden Olur?
Az Gelen Adet Kanaması, Hipomenore Nedir?
Beta HCG Hormonu Nedir? Heasplaması Nasıl Yapılır?
Cinsel İlişkiden Sonra Yanma Neden Olur
İstenmeyen Gebeliklerden Korunmak İçin Doğal Korunma Yöntemleri
Geç Döllenme Ne Demektir?
Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?
Hormonlu Spiral Nedir?
İlk Cinsel İlişkide Hamile Kalınır Mı?
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Kadınlarda Aşırı Cinsel Arzu Nedenleri
Sperm Dondurma Nedir
Hipnoterapi Nedir Ne İşe Yarar?

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
Whatsapp
İletişim Numarası 0533 091 94 81