Hipnoterapi, belirli bir olaya ya da nesneye karşı hassasiyet, psikolojik tedavide kişinin bilinçdışında tedaviyi engelleme çabası, sigara, yeme, alkol gibi bağımlılıklar, farkında olarak ve olmayarak geliiştirilen korku gibi durumların tedavisinde, hipnoz yöntemininin yardımcı olarak kullanılabildiği terapi yöntemidir.
Hipnoz Nedir?
Hipnoz yöntemi, telkin yöntemi ile kişilerin aktif zihni ve bilindışı arasında bir köprü kurarak, içsel deneyimler elde etmesini sağlayan yoğon konsantrasyon halidir. Bu yöntem dünya genelinde, terapi odalarında ve gösteri sahnelerinde geçmişten beri yerini almıştır. Hipnoz esnasında hem kişinin telkinlere açık olması hem de fizikötesi deneyimler yaşama öyküleri sebebiyle her zaman biraz tereddütle yaklaşılan bir yöntem olmuştur. Fakat uzmanlar tarafından gerçekleştirilen hipnoterapinin gerçekleri bunlardan uzaktır.
Hipnoz, uzman tarafından uygulanır. Bu uygulama esnasında kişi önce derin gevşeme egzersizleri yaparak uzman eşliğinde rahatlama sağlar. Daha sonra ilgili sorunla ilgili gerekli çalışmalar yapılır. İlgili şikayetin akıbetinin değişmesi için kimi zaman tek seans yeterli olabilse de hipnoterapinin de bir süreç olduğu unutulmamalıdır.
Hipnoterapinin Başarılı Olması İçin Gereken Şartlar
Hipnoterapinin başarılı olması için gereken en önemli nokta, alanında uzman bir psikolog, psikoterapist tarafından uygulanmasıdır. Uzman tarfından gerçekleştirilmeyn hipnoz seanslarının başarıya ulaşmasını beklemek anlamsızdır.
Hipnoterapist ile dadnışan arasındaki güvene dayalı ilişkidir. Şayet danışan terapist arasındaki ilişkide bir güvensizlik varsa kişinin gevşemesi ve hipnoz durumuna geçmesiciddi biçimde sekteye uğrayacaktır. bu sebeple, hipnoterapi yöntemine başvurmak isteyen kişilerin ince eleyip sık dokuması gerekmektedir.
Danışanın terapide hipnoz yönteminin kullanılmasına tam izin vermiş ve istekli olması gerekmektedir. Kişilerin hipnoz haline geçebilmesi için terapistin yönergelerine uyması gerekmektedir. Şayet danışan hipnoterapiye istekli değilse yönergelere de uymayacak ve hedeflenen tedavi gerçekleşemeyecektir.
Önemli bir diğer husus da danışanın herhangi bir maddenin etkisi altında olmamasıdır. Danışanın zihni açık ve berrak olmalıdır ki bilindışı ile sağlıklı bir köprü kurulabilsin.
Tüm bunların yanında ağır psikiyatrik hastalıklara sahip olan kişiler için hipnoz uygun bir yöntem değildir. İçgöünün kabolduğu psikoz, şizofreni, paranoya, mani gibi hastalıklara sahip kişilere hipnoz uygulanması tedavi edici olmaktan uzak olacaktır.
Hangi Durumlarda Hipnoterapi Uygulanır?
Hipnoz isteyen herkesin deneyeimleyebileceği bir yöntemdir. Fakat terapiye yardımcı olarak kullanılacağında çoğunlukla kaygı bozuklukları, panik atak, kronik stres, sigara, alkol gibi bağımlılıklar, yeme bozuklukları, fobiler, hassasiyet geliştirilmiş durumlar içinkullanılmaktadır. Ulaşılmak istenilen hedef davranış ve kişinin o anki durumu, kişininin hipnoza yaktınlığına bağlı olarak değişebilecek sayılarda seanslarla danışaları tedavisi sağlanmaktadır.
Hipnoza Yatkınlık
Her bireyin kendi zihin durumu birbirinden farklıdır. Bireyin zihin dünyası içinde ne kadar derinlikli olduğu, zeka seviyesinin yüksekliği hipnoza yatkınlığı olumlu şekilde etkilemektedir. Hipnozabilite olarak adlandırılan bu durum kişilerin hipnozu hangi derinlikte yaşayacağını belirler. Fakat tedavinin gerçekleşmesi için çok derin bir hipnoz durumuna da gerek olmamaktadır.
Hipnoz Nasıl Bir Deneyimdir?
Hipnoz deneyimi herkes için kendisine özgüdür. Yarı uyanık uyku durumu olarak anılsa gerçek bir uykudan çok farklıdır. Çoğu zaman kişiler yaşadıkları hipnoz deneyimini, fiziksel dünyada yaşadıkları deneyimlerden çok farklı olduğu için nasıl tanımlayacakları konusunda tereddüt yaşarlar. fakt unutulmamalıdırki, hipnoz kişinin kendi öznel edneyimidir ve her bir birey için bambaşka olabilir. Bu durum da oldukça normaldir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı