Tıp dilinde menaroji olarak adlandırılan adet kanamasının fazlalığı, normal mahiyetten çok daha yoğun ve veya uzun süren adet kanamasını tarif etmektedir. Kadınlarda hayat kalitesinin düşesine sebebiyet veren rahatsızlık veren bir sorun olmaktadır. Aşırı adet kanamasının yaşanmasında pek çok sebep bulunabilmektedir. Aşırı adet kanamasına sebep olan durum tespit edildikten sonra, uygun bir tedavi planlanabilmektedir.
Hormon düzeylerindeki değişiklikler; kadınlarda adet döngüsü içerisinde östrojen ve progesteron hormonları salgılanır. Östrojen ve veya progesteron hormonları salgılanırken vücutta farklı kaynaklar sebebiyle meydana gelen hormon dengesindeki değişiklikler rahmin içerisinde bulunan endometrium tabakasında normal dışı kalınlaşma oluşturabilir. Kalınlaşmış olan endometrium tabakası adet döngüsünde oldukça yoğun bir kanamanın olmasına sebep olabilir. Premenopoz döneminde olan kadınlarda da hormonlardaki değişiklikler sebebiyle menaroji oluşabilir. Polikistik over ve tiroidde meydana gelen tahribatlar da hormonlardaki dengesizliklerin sebebi olabilir.
Rahim içerisinde gelişen farklı yapılar da menorajiye sebep olabilir. Rahimde herhangi bir sorun teşkil etmeyen, kanser açısından riskli olmayan miyom adı verilen iyi huylu tümörler adet kanamalarında yoğunluk ve uzunluğu artırabilmektedir. Yine miyomlara benzeyen iyi huylu ve küçük doku büyümeleri olan polipler de menarojiye ya da adet döngüsünde düzensizliğe sebep olabilmektedir.
Rahmin iç dokusundaki yapının rahimin dışında olan bir bölgede büyümesi anlamına gelen endometriozis hastalığı oldukça yoğun ve ağrılı geçen adet kanamalarının sebebi olabilmektedir.
Rahmin içinde bulunan dokunun rahmin kas yapısına doğru büyümesi anlamına gelen adonemyozis de kanama mahiyetini arttırabilir ve adet sancılarında şiddetlenme olabilir.
Kanda bulunan pıhtılaşma sağlayıcı mekanizmanın genetik ya da çevresel faktörler sebebiyle bozulması da menarojinin sebeplerinden biri olabilir. Rahim içerisine yerleştiriln spiraller de adet kanamalarında mahiyeti artırabilir. Hormonlu olan spiraller çoğunlukla kanamayı azaltırken bakır spiral kullanımı kanamanın artmasına sebep olmaktadır.
Bazı durumlarda menarojinin sebebi henüz farkına varılmamış bir gebeliğin kaybından, düşükten ya da dış gebelik sebebiyle de gelişebilmektedir.
Vücuttaki hormon dengesini bozabilmesi sebebiyle yaşanılan yoğun stresler ve yetersiz ya da sağlıksız beslenme adet döngüsündeki hormonların salgılanmasını etkileyerek adet düzenini değiştirebilir.
Kullanılmaya başlanılan bazı ilaçların kan sulandırma etkisi olabilir. Bazı antienflamatuar ilaçlar ya da hormon tedavileri adet kanamasında şiddet ve yoğunluğu artırabildiği gözlemlenmiştir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilacı veren doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kadınlarda hormonlar oldukça dalgalı seyretmektedir. Östrojen ve progesteron hormonlarındaki bu dalgalanma adet düzensizliği ve menorajiye sebep olabilmektedir. Adet kanamasının aşırı olması durumunda mutlaka altında yatan farklı sağlık sorunları olabilmektedir. Kanamanızın miktarında ya da süresinde ani ve beklenmedik bir artış ya da halsiz ve yorgun bırakan bir süreç yaşıyorsanız ihmal etmeden doktora başvurmamız gerekmektedir Menorajinin tedavisinde çoğu zaman buna sebep olan hastalığa bağlı olarak bir tedavi programı oluşturulmaktadır.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı