Normal seyreden bir kadın vücudu üreme döngüsünde yumurtlama esnasında yumurtalıklardan bir yumurta bırakılır ve fallop tüpüne doğru ilerler. Fallop tüpüne ilerlerken yumurta ile sperm buluşur ve döllenir. Sonunda da zigot rahim içerisine tutunur ve gebeliğin başlaması gerçekleşir. Fakat bazı durumlarda yumurtlama, planlanan tarihten daha geç olabilir ya da sperm rahim içerisinde daha uzun süre hayatta kalabilir. Bu da günler sonra döllenmenin gerçekleşmesine sebep olarak geç döllenmeye sebep olabilmektedir.
Adet döngüsünde düzensizlik yaşayan ya da vücudunda, hayat tarzında ani değişiklikler olan kadınlarda geç döllenme görülebilmektedir.
Geç Döllenmenin Sebebi Nedir?
Geç döllenmenin birden fazla sebebi olabilir. Hormonlardaki dalgalanmalar ve değişimler, hayat tarzındaki değişimler, stres gibi faktörler geç döllenmenin sebepleri arasında yer alabilmektedir.
- Yumurtlamanın düzensiz oluşu
Pek çok kadın için yumurtlama adet döngüsünde bir sonraki adetten 10 ile 14 gün önce gerçekleşir. Fakat bazı kadınların yumurtlama döngüsü daha ileri bir tarihte olabilir.
- Hayattaki Değişimlerin Etkisi
Uykudaki düzensizlik, fiziksel ve duygusal olarak vücudu ve zihni strese sokmak beslenmede ki ani değişimler yumurtlamanın tarihinin değişmesine sebep olabilir.
- Hormonlardaki düzensizlikler
Hormonlardaki dengesizlikler yumurtlamanın düzensiz olmasına sebep olabilir. Tiroid ya da Polikistik Over Sendromu gibi hastalıklar üreme hormonlarında dalgalanmalara sebep olarak döllenmenin gecikmesine sebep olabilir.
Spermler kadın vücuduna girdikten sonra ortalamada 4 gün yaşayabilirler. Yumurtlamanın geç olduğu durumlarda cinsel ilişkinin üzerinden birkaç gün geçmiş olsa da döllenme olabilir.
Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan hapların bırakılması hormonlardaki dalgalanmanın sebebi olabilmektedir. Yumurtanın üretilmesi üzerinde etkili olabilir.
Geç döllenme nasıl anlaşılır?
Yumurtlama zamanı normalden daha ileride bir tarihte olduğunda adet tarihinin de aynı şekilde gecikmesi beklenir. Döllenmenin geç oluştuğu durumlarda evde yapılan hamilelik testlerin negatif sonuç vermesi beklenir. Oluşmuş gebeliklerin ultrason görüntülerinde bebeğin birkaç gün ya da hafta daha küçük görünmesi söz konusu olabilir. Fakat bunlar çoğunlukla herhangi bir sorun teşkil etmezler.
Geç döllenme olduğunda ne yapmak gerekir?
Şayet geç gerçekleşen döllenme olduğuna dair bir şüpheniz varsa ya da hala adet olmayıp negatif gebelik sonucu alıyorsanız testi birkaç gün sonra tekrar yapmanız tavsiye edilmektedir. Sonuçların doğru olduğundan emin olmak için de kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışıp kandaki Beta HCG hormonunun ölçülmesi ve ultrason yöntemi ile kesin bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Yumurtlama takviminizi çıkarmak, yumurtlama testlerini kullanmak, vücut ısınızı ölçmek ya da servikal mukusun takibini yapmak yumurtlamanızın zamanını size söyleyebilir. Adet döngünüzün düzenini çıkarmak ve takibini yapmak genel sağlığınız için de oldukça önemlidir. Adet döngülerinizde düzensizlik yaşıyorsanız ya da geç döllenmenin olmasından endişeleniyorsanız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz tavsiye edilmektedir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı