Vajinoplasti İstanbul

Vajinoplasti İstanbul
İçindekiler

Genital bölgenin farklı nedenlerden dolayı deforme olmasına bağlı olarak bireylerin estetik görüntüye ulaşmaları için başvurdukları estetik operasyon vajinoplasti olarak tanımlanır. Deformeye bağlı olarak genital bölgede oluşan istenmeyen durumlar kadınların cinsel yaşamını olumsuz yönde etkiler ve özgüvenin azalmasına neden olur.

Anormal durumların genital bölgede var olması durumunda kadınlarda utanma ve çekinme duygusuna yol açar, hastalıkların tedavisini ertelemeye neden olur. Deformasyonlar ve yapı bozukluklarının giderilmesi için genital estetik yöntemlerinden biri olan vajinoplasti uygulanır. Tıp teknolojinin estetik alanında gelişmesiyle rahat ve konforlu bir şekilde genital problemler giderilmektedir.

Vajinoplasti Nedir?

Vajinoplasti; kadın genital bölgesinin iç kısmına yapılan estetik operasyonlardan biri arasında yer alır. Bu işlem alanında uzman jinekologlar tarafından yapılmaktadır. Çeşitli faktörler ve zamana bağlı olarak genişleyen vajina kanalı cerrahi operasyonla daraltılarak eski haline geri getirilir. Yeniden onarma operasyonları olarak bilinen rekonstrüktif ameliyatlarından biridir.

Vajinal kasların zayıflamasıyla meydana gelen genişleme durumu zamanla idrar kaçırma ve vajinal gaz çıkarma gibi etkilere yol açabilir. Bu problemlerin giderilmesi için vajinoplasti uygulanır. Bu operasyonun yapılabilmesi için kişinin yaşının ilerlemiş ya da doğum yapmış olması önemli değildir.

Vajinal kanalda yaşlanma kişinin biyolojik yaşına bağlı değildir. Genital bölgedeki deformasyonun derecesi ve deformasyona olan yatkınlık seviyesi vajinal yaşlanmayı etkilemektedir. Bu bakımdan vajinal yenileme ihtiyacı oluşması işin kişinin yaşının orta yaşın üzerinde olması önemli değildir.

Genital estetik işlemlerinden biri olan vajinoplasti yalnızca kişinin cinsel yaşamını artırmayı hedeflememektedir. Vajinal genişleme cinsel yaşam haricinde kişinin yaşam kalitesini ve özgüvenini olumsuz yönde etkiler. İdrar ve gaz kaçırma gibi problemlere yol açtığı için kişi sosyal yaşama karışmakta zorluk yaşayabilir, tetikleyen hareketlerden uzak durabilir.

Ağırlık kaldırmak, kahkaha atmak, spor yapmak ve hapşırmak gibi hareketler vajinal kanal geniş olduğu için gaz ve idrar kaçırmayı tetikleyen hareketlerdir. Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında vajinoplasti operasyonu kişinin yaşam kalitesini artırır. Cinsel yaşamı daha iyi hale getirirken özgüven problemlerini ortadan kaldırır.

Vajinal Genişleme Nedenleri Nelerdir?

Vajina genişlemesinin doğum, düşük gibi travma yaratan durumlara bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülse de bu kanı yanlıştır. Doğum esnasında vajinaya yüksek düzeyde basınç uygulandığı için zorlanır. Hamilelik sürecinde değişime uğrayan vajina doğumdan sonra normalleşse de eski sıkılığına ulaşamaz.

Bebeğin iri olması, doğumun zor geçmesi gibi faktörlerin etkisiyle vajinanın eski haline dönme olasılığı azalmaktadır. Tüm hamilelik ve doğum süreci vajinal genişlemeyle sonuçlanır. Bazı kadınlarda vajina yapısı doğuştan ya da sonradan farklı etkilerle genişleyebilir. Bağ dokusu zayıf olan kişilerse sarkma ve sıkılığın kaybolması daha kolay meydana gelir.

Vajina genişlemesinde kalıtsal faktörlerin etkisi oldukça fazladır. Diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişinin genital bölgesi genetik olarak genişlemeye eğilimli olabilir.
  • Birden fazla doğum yapılması halinde vajina eski haline dönemeyebilir.
  • Genital bölge herhangi bir kaza ya da travmada hasar almış olabilir.
  • Geçmiş operasyonlarda kesi bölgelerine ve dikişler sağlıklı şekilde iyileşmemiş olabilir.
  • Kürtaja bağlı olarak vajinal kanal genişleyebilir.
  • Yaşlanmaya bağlı olarak bağ dokular elastikiyetini büyük oranda kaybedebilir.
  • Doğum esnasında düzensiz yırtıklar meydana gelebilir.
  • Normal doğum planı olsa da kritik durumlardan kaynaklı sezaryen doğuma geçilmiş olabilir.

Yukarıdaki durumlardan kaynaklı kişi günlük aktivitelerinde ya da cinsel ilişki sırasında problem yaşayabilir. Bu problemin giderilebilmesi için vajinoplasti operasyonu uygulanabilir. Vajinoplasti ameliyatıyla vajinal duvar sıkılaştırıldığı için cinsel ilişkiden alınan zevk ve tatmin düzeyi artar.

Vajinal Genişlemenin Zararları Nelerdir?

Zaman içerisinde farklı faktörlere bağlı olarak genişleyen vajinal yapı kadınların hem yaşam kalitesine hem de özgüvenine ciddi anlamda zarar verir. Yaşanan özgüvensizlik kişinin cinsel yaşamdan kaçınmasına ve cinsel isteksizlik duymasına neden olabilir. Kişi şikayetlerini doktora anlatamayacak durumdaysa kendisinde bir sorun olduğuna inanarak vajinismus yaşayabilir.

Vajina kanalının giriş kısmında yer alan kasların cinsel ilişkiye izin vermemesi durumu vajinismus olarak adlandırılır. Genellikle psikolojik etkilerle ortaya çıkar ve çiftlerin cinsel hayatına büyük oranda zarar verir. Vajina genişlediğinde penisin kavranması zorlandığı için cinsel ilişkinin kalitesi ve yaşanan haz azalmaktadır.

Vajinal gaz olarak tanımlanan problem genellikle vajina genişliği yaşayan kişilerde görülür. Kişinin kontrolü dışında gerçekleşen bu durum farklı seslere neden olmaktadır. Cinsel ilişki sırasında vajinadan çıkan bu sesler partnerlerin isteklerinin azalmasına konsantrasyon kaybına yol açmaktadır.

Kadınlarda özgüveni zedeleyen bu problem; spor ya da yürüyüş yapma, hapşırma, kahkaha atma ve ağırlık kaldırma gibi durumlarda istemsiz olarak vajinal gaz kaçırma yaşanabilir. Kişi sosyal yaşamdan kendisini soyutlayabilir, toplum içerisinde tedirgin ve huzursuz hissedebilir. Bu durumlar kişinin yaşamını büyük öcüde kısıtlamasına neden olur.

Vajinoplasti Kimlere Uygulanmaz?

Her kadının sağlık durumu birbirinden farklı olduğu için vajinoplasti bazı bireylere uygulanmayabilir. Bu bakımdan operasyona uygun olup olmadığı bireysel olarak değerlendirilir. Vajinoplasti operasyonun uygulanmayacağı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamilelik: Hamilelik sürecinde olan kadınlara vajinoplasti prosedürü uygulanmaz. İşlem öncesinde hamilelik şüphesi olan kişiler gebelik durumun olmadığından emin olmalıdır.
  • Ciddi Sağlık Sorunları: Genel sağlık durumunda problem olan, ciddi sağlık sorunları yaşayan ya da kronik hastalıkları olan kişilere vajina daraltma işlemi yapılamaz.
  • Yara İyileşme Problemleri: Önceden yapılan cerrahi operasyonlarda yara iyileşme problemi varsa vajinoplasti önerilmez.
  • Aşırı Kanama Riski: Kanama sorunları olan kişilere operasyon yapılmayabilir.
  • Enfeksiyonlar: Aktif enfeksiyonu olan kişilerin öncelikle iyileşmesi beklenmeli, bu sağlık problemi kontrol altına alınmalıdır. Aksi durumda enfeksiyon varlığı varken işlem yapılmaz.
  • Psikolojik Sorunlar: Ciddi ruh sağlığı problemleri yaşayan bireylere vajinoplasti yapılabilmesi için doktor tarafından detaylı değerlendirme yapılır.
  • Obezite: İleri düzeyde obezite problemi yaşayan kişilerde operasyon riski artış gösterebilir. Obezite olan bireylerin iyileşme süreci olumsuz geçebilir, komplikasyon riski artabilir.

Yukarıdaki durumların var olması haline hastaya vajinoplasti yapılmaz. Bu bakımdan işlem öncesinde bireyin genel sağlık durumu değerlendirilir.

Vajinoplasti Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Vajinoplasti öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajinoplasti operasyonuna karar vermeden önce alanında uzman bir jinekologla ya da kadın doğum uzmanıyla görüşülmelidir. Hekim tarafından ameliyatın hastaya uygun olup olmadığı belirlenmek için detaylı değerlendirme yapılır.
  • Doktor tarafından kişinin genel sağlık durumu, sağlık öyküsü, kullandığı ilaçlar ve alerjik reaksiyon geliştirdiği durumlar hakkında detaylı bilgi alınır.
  • Ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için işlem öncesinde ve sonrasında bir süre alkol ve sigara tüketilmemelidir.
  • Operasyon öncesinde doktorla görüşerek işlem sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek ilaçlar ve takviye kullanımı hakkında bilgi verilmelidir. Doktorun izni ve bilgisi dışında ilaç kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında iyileşme süreci için hasta kendini hazırlamalıdır. Belirlenen süre boyunca fiziksel aktiviteler ve cinsel ilişki kısıtlanmalıdır.

Bunlara ek olarak hastanın ameliyata psikolojik açıdan hazırlıklı olması önemlidir. Süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalı, gerçek dışı beklentilerden uzak durulmalıdır.

Vajinoplasti Nasıl Yapılır?

Vajinoplasti operasyonu alanında uzman olan kadın doğum uzmanı ya da jinekolog tarafından yapılmaktadır. Ameliyat şu aşamalarla gerçekleşir:

  • Genellikle lokal anestezi altında yapılan ameliyat için hastanın işlem bölgesine lokal anestezi uygulanır. Böylelikle operasyon ağrısız, acısız ve konforlu bir şekilde tamamlanır.
  • Labia minör ve labia majör arasında yer alan bölgeye ya da vajina girişi çevresine vajinal kanala dikiş atılabilecek şekilde kesi açılır. Gerekli görülmesi halinde ameliyat lazerle yapılarak vajina daraltılabilir ve doku çıkarılabilir.
  • Vajina duvarında sarkık, gevşek ve normalden fazla doku varsa fazla dokular çıkarılır. Sonrasında estetik bir şekilde vajina kaslarının ve duvarlarının sıkılaşması için dikiş atılır.
  • Vajinoplasti prosedürü kapsamında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için sonrasında dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz. Vajina dokusunun sağlıklı bir şekilde iyileşmesi ve vajina dokusunun sıkışması için özenle dikiş atılır.

Operasyon tamamlandıktan sonra iyileşme süreci içerisinde ameliyat bölgesi kuru ve temiz tutulmalıdır. İyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için doktor talimatlarına uyulmalıdır. Bu süreç içerisinde kişinin fiziksel aktiviteleri sınırlanabilir, bir süre cinsel perhiz yapılması gerekebilir. Kişinin sağlık durumu, vücut yapısı ve operasyonun kapsamına bağlı olarak iyileşme sürecinin ne kadar süreceği değişiklik gösterir.

Vajinoplasti Ne Kadar Sürer?

Vajinoplasti ameliyatının ne kadar süreceği operasyonun kapsamı, kişinin sağlık durumu ve tercih edilen yönteme bağlı olarak değişiklik gösterse de genellikle 2-4 saat arasında tamamlanır. Hastanın beklediği sonuçlar ve vajinal dokularının durumu işlem sürecini değiştirebilir.

Vajinoplasti Ağrılı Bir İşlem Midir?

Vajinoplasti ameliyatı sırasında herhangi bir ağrı hissi olmasa da sonrasında kişi için ağrılı bir süreç olabilir. Her hastanın ağrı ve acı eşiğinin birbirinden farklı olması, vücut yapısı, işlemin kapsamı ve kullanılan cerrahi yönteme bağlı olarak ağrı seviyesi değişiklik gösterir. Ağrı hissi genellikle işlem yapılan bölgede ve dikiş uygulanan alanlarda hissedilir. İşlemden sonra ilk birkaç gün ağrı hissi yoğun olsa da zamanla kendiliğinden azalır. Aynı zamanda operasyondan sonra morluk ve şişlik meydana gelebilir, bu normal karşılanan bir durumdur.

Vajinoplasti Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cerrahi bir prosedür olan vajinoplasti öncesinde olduğu gibi işlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Operasyon sonrasında şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • İşlem sonrasında hastanın vücudunun dinlenmeye ihtiyacı olduğu için doktor önerilerine uyularak istirahat edilmelidir.
  • Ameliyat yapılan bölgenin kuru ve temiz tutulmasına özen gösterilmeli, hekim tarafından önerilen bakım talimatlarına uyulmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi görülmesi halinde doktora başvurulmalıdır.
  • İyileşme sürecinin rahat bir şekilde geçmesi için hekim tarafından önerilen antibiyotik ve ağrı kesiciler aksatılmadan düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Ağır fiziksel aktivitelerden ve egzersizlerden kaçınılmalı, doktorun tavsiye ettiği düzeyde ve şekilde fiziksel aktivite yapılabilir.
  • Vajinanın tam anlamıyla iyileşmesi için ortalama 4-6 hafta boyunca cinsel perhiz yapılmalıdır.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme planı uygulanmalı ve yeterli düzeyde su tüketmeye dikkat edilmelidir.

Operasyondan sonra doktorun belirlediği periyotlarla doktor kontrolüne gidilmelidir. Doktor tarafından iyileşme süreci değerlendirilir ve gerekli olması halinde iyileşme süreci için önerilerde bulunabilir.

Vajinoplasti Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?

Vajinoplasti sonrasında hasta aynı gün içerisinde ya da bir gece gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir. Günlük yaşamına ve iş hayatına dönmesi için 1-2 gün yatarak istirahat etmesi önerilir. Vajinoplasti sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlara oldukça nadir rastlanır.

Genellikle işlemden sonra 1-2 hafta içerisinde ağrı hissi, şişlik ve morluklar görülür. Bunlar zamanla kendiliğinden kaybolur. Birkaç gün içerisinde fiziksel kısıtlılık hissi ortadan kalkar ve rahatlıkla hareket edebilir. Vajinanın sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için dktorun önerdiği süre boyunca cinsel perhiz yapılmalıdır. Tam olarak sonuçların ortaya çıkması birkaç ay sürebilir.

İyileşme sürecinin hızlanması için dikkat edilecek hususlara ek olarak vajinoplasti operasyonu sonrasında şu hususlar sürekli kontrol edilmelidir:

  • Kesi yapılan bölgede hassasiyet, aşırı kızarıklık ve anormal akıntı görülmesi herhangi bir problemin göstergesi olabilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
  • Ameliyat sonrasında yanlış yapılan ve kendiliğinden erimeyen dikişler kanamaya yol açabilir. Aşırı kanama gibi durumların yaşanması halinde cerrahla iletişime geçilmelidir.
  • Kızarıklık, morluk ve şişlikler sürekli takip edilmelidir. Bu semptomların 1 haftadan uzun süre boyunca devam etmesi halinde doktora başvurulmalıdır.

Hasta operasyondan 1 gün sonra ayakta ılık suyla banyo yapabilir fakat deniz ve havuza 1 ay boyunca girilmemelidir. Sauna ve hamam gibi ortamlar enfeksiyon riskine neden olabileceği için en az 1 ay boyunca uzak durulmalıdır. Banyo sırasında vajinal bölgeye uzun süreli doğrudan su teması yapılmamalıdır.

 

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
Whatsapp
İletişim Numarası 0533 091 94 81